Over Hans Barten, de fotograaf

Het gevoel van een bevlogen fotograaf

“Alle zintuigen staan open als ik fotografeer. Luisteren is soms net zo belangrijk als kijken. Meer opmerken en onverwachte invalshoeken kiezen, dat is mijn grootste uitdaging. Ik vind het belangrijk om dat op een heel breed terrein te blijven doen. Om de ene dag de lijnen en vormen van een gebouw vast te leggen en de volgende dag gegrepen te worden door een moment in de natuur. Diezelfde breedte zoek ik ook op als ik mensen fotografeer: ik leg momenten vast van de wieg tot het graf. Van zwangerschap tot grootouderschap. Prachtig is de overwinning als je het vertrouwen krijgt van een kind. Of als iemand op leeftijd zich toch open stelt en zijn verhaal vertelt. Die uitdaging en die afwisseling maken van mijn vak een prachtvak.”

Feiten over de vakman

Na de fotovakschool heeft Hans ervaring opgedaan in de fotobranche. Inmiddels is hij ruim twintig jaar zelfstandig fotograaf. Eerst vanuit de oude Boldershofkapel, nu in een woonwerkhuis aan de dijk in Druten. Zijn werk is meerdere malen bekroond. Zijn stijl staat bekend als journalistiek/romantisch met een knipoog. Er staan inmiddels zes fotoboeken op zijn naam. Waarvan drie in samenwerking met een uitgeverij.

Hans heeft naam gemaakt in het Land van Maas en Waal, maar wat velen niet weten is dat hij gevraagd wordt door het hele land als huwelijksfotograaf: alle grote stadhuizen in Nederland heeft hij van binnen gezien. Dat leverde maar liefst 900 unieke albums op.